Lansarea competitiei de robotica si solutii inovatoarea pentru copii

Pe data de 16.09.2016, Asociatia pentru educatie STEM creativa (CRESTEM) a organizat lansarea oficiala a competitiei de robotica si solutii inovatoare FIRST® LEGO® League in Romania. Evenimentul s-a desfasurat in cadrul Facultatii de Automatica si Calculatoare si a fost dedicat cadrelor didactice din mediul universitar si pre-universitar, studentilor (indiferent de specializare sau domeniul de studiu), reprezentantilor din mediu de afaceri, reprezentatilor din partea ONG-urilor si parintilor.

S-a discutat despre nevoia unor activitati practice prin intermediul carora elevii sa valorifice cunostintele acumulate, dar si sa devina constienti de utilitatea si necesitatea materiilor pe care le studiaza in scoala. Programul FIRST LEGO League vine sa raspunda acestei provocari, avand rezultate concrete si vizibile in cei peste 18 ani de functionare la nivel international.

A fost prezentata tematica de concurs pentru sezonul 2016 / 2017: Animal Allies (prietenii animalelor). Elevii vor fi provocati sa descopere lumea animalelor din perspectiva interactiunii dintre om si animal, sa identifice probleme reale si sa propuna solutii la acestea.  Cei prezenti la eveniment au avut posibilitatea de a experimenta FIRST LEGO League din perspectiva unei echipe de concurs (a copiilor). S-au format echipe ad-hoc ce au fost provocate sa realizeze un proiect de cercetare si sa rezolve o misiune din cadrul probei de robotica. Rezultatele obtinute au fost surprinzatoare si foarte interesante. Creativitatea si spiritul de echipa au fost prezente in tot parcursul acestor sesiuni practice.

Despre FIRST LEGO League

FIRST LEGO League este cea mai importanta competitie in domeniul tehnologiei si roboticii, fiind dedicata copiilor si adolescentilor cu varsta cuprinsa intre 9 si 16 ani.  Competitiile FIRST LEGO League se desfasoara in prezent in circa 80 de tari, 290.000 de copii din intreaga lume participand in cadrul evenimentelor.

FIRST LEGO League isi propune sa sporeasca interesul tinerilor pentru stiinta, tehnologie, inginerie si matematica si sa-i motiveze sa urmeze o cariera in aceste domenii. In cadrul competitiei participantii proiecteaza, construiesc, programeaza si testeaza un robot autonom, aplica concepte din matematica si stiinta, elaboreaza solutii inovative pentru rezolvarea unor probleme reale, lucreaza in echipe si dezvolta aptitudini importante pentru cariera si viata.

Echipele FIRST LEGO League concureaza la 4 probe: Proiectul de cercetare, Valorile Fundamentale, Designul Robotului si Proba de robotica. Un juriu compus din profesionisti din diferite domenii evalueaza prestatia participantilor si decide in privinta invingatorilor in cele 4 probe si a Campionului FIRST LEGO League, echipa care obtine cel mai mare scor cumulativ.

Echipele de pe primele locuri sunt invitate sa participe la evenimentele internationale din SUA, Danemarca sau Marea Britanie.

Incepand cu anul 2016, sezonul Animal Allies, competitia FIRST LEGO League ajunge si in Romania, fiind organizata de ”Asociatia pentru educatie STEM creativa” (CRESTEM),  in calitate de partener operational.

Inscrierea echipelor la FIRST LEGO League, sezonul 2016/2017 - Animal Allies, se poate face vizitand website-ul oficial din Romania http://www.firstlegoleague.ro pana pe date de 16 octombrie 2016.

Despre Asociatia pentru educatie STEM creativa (CRESTEM)

Asociatia pentru educatie STEM creativa (acronim: CRESTEM) a fost infiintata in 2016 cu scopul crearii, dezvoltarii si promovarii unui ecosistem educational capabil sa ofere copiilor si studentilor o educatie completa, echilibrata si de calitate, care sa le permita acestora sa ia decizii in cunostinta de cauza, ce vor avea impact asupra lumii si modului in care acestia vor trai.

Pentru informatii suplimentare va rugam contactati:
Stefan Aureliu Radulescu
Presedinte - Asociatia pentru educatie STEM creativa
Coordonator - FIRST LEGO League Romania
stefan@crestem.org